Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Al voltant de 10.450 alumnes cursaran educació obligatòria a Rubí el curs 2016-2017 L’alcaldessa ha presidit aquest dilluns el tradicional acte inaugural del curs, amb la participació de les comunitats educatives de Rubí i Castellbisbal https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Al voltant de 10.450 alumnes cursaran educació obligatòria a Rubí el curs 2016-2017

L’alcaldessa ha presidit aquest dilluns el tradicional acte inaugural del curs, amb la participació de les comunitats educatives de Rubí i Castellbisbal

L’alcaldessa ha presidit l’acte d’inauguració (foto: Localpres).
L’alcaldessa ha presidit l’acte d’inauguració (foto: Localpres)

El curs escolar 2016-2017 s’ha obert de forma simbòlica aquest dilluns amb el tradicional acte conjunt de les comunitats educatives de Rubí i Castellbisbal, que ha tingut lloc al Museu Municipal Castell (MMUC). L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha presidit aquesta trobada acompanyada de la regidora d’Educació, Marta García, la responsable d’aquesta mateixa àrea a Castellbisbal, M. Isabel Méndez, i la directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament al Vallès Occidental, Carme Vigués.

Davant d’un auditori ple a vessar, l’alcaldessa ha encoratjat els alumnes a “aprofitar al màxim l’ensenyament que rebran durant el curs” i ha lloat “el caràcter crític, la il·lusió, la passió i el compromís” amb què el professorat assumeix la seva “tasca de transformació dels joves, que alguns anomenem esforç però que també podríem anomenar màgia”.

Martínez ha refermat el compromís del consistori amb l’educació de qualitat com a única via per tenir “una ciutat més justa, més equitativa i millor”. En coherència amb això, l’alcaldessa ha aprofitat l’acte per reivindicar aquelles assignatures pendents a la ciutat, com són la dignificació de l’Escola del Bosc o l’ampliació del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol. De la mateixa manera, ha lamentat la pèrdua de cicles formatius a l’Institut J. V. Foix i ha recordat el gran esforç que fa l’administració local per ampliar la cobertura dels ajuts de menjador.

Precisament una de les demandes urgents de Rubí en matèria d’educació, la construcció de l’edifici de l’Institut Torrent dels Alous, està en vies de solució. Tal com ha anunciat la directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament al Vallès Occidental, Carme Vigués, a finals de juliol es va publicar la licitació del projecte, de manera que la nova construcció podria començar a aixecar-se aquest mateix any.

A l’acte d’aquest dilluns, la representant del Govern català també ha reivindicat la importància de l’educació: “Treballem per allò més preuat que té un país [...]. De la importància de la nostra feina n’ha de ser conscient tothom”.

De la seva banda, la regidora d’Educació de Castellbisbal, M. Isabel Méndez, ha centrat la seva intervenció en dos reptes principals: aconseguir que els joves continuïn estudiant després de l’ensenyament obligatori, tot assegurant que “no ens podem permetre l’abandonament escolar”, i la protecció d’aquests nois i noies davant d’amenaces com les addiccions o l’assetjament.

Després dels parlaments, els assistents a l’acte han pogut gaudir de la conferència La creativitat, la motivació i l’atenció: les claus de l’educació, a càrrec de David Bueno, del departament de Genètica, Microbiologia i Estadística de la Universitat de Barcelona.

Prop de 10.450 alumnes
El curs escolar s’iniciarà el proper 12 de setembre per als alumnes de segon cicle d’educació infantil, educació primària, educació secundària obligatòria, batxillerat i cicle de grau mitjà de formació professional i d’arts plàstiques i disseny, així com per als joves que cursin la formació específica que permet accedir a aquests cicles (CAM). La resta d’ensenyaments començaran les classes entre el 14 i el 19 de setembre.

Al voltant de 10.450 alumnes cursaran educació obligatòria a la ciutat. D’aquests, uns 7.322 faran estudis d’infantil i primària, dels quals 4.912 ho faran en escoles públiques i 2.410 en centres concertats. Els altres 3.128, amb edats compreses entre els 12 a 16 anys, cursaran secundària obligatòria. En aquest cas, l’oferta de places s’ha distribuït de la següent manera: 1.950 a centres públics i 1.170 a centres concertats.

Pel que fa als ensenyaments postobligatoris ─batxillerat i cicles de formació professional─, en aquests moments encara no hi ha dades definitives dels alumnes que els cursaran, ja que la matrícula segueix oberta durant aquests dies. L’oferta de places per a batxillerat es manté al voltant de les 700, de les quals prop d’un 80% corresponen a centres públics.

De la seva banda, les escoles bressol municipals ─Lluna, La Bruna i Sol, Solet─ ofereixen enguany 381 places de servei escolar ordinari, 127 per centre, que a hores d’ara estan pràcticament completes.

Quant a la formació en llengües, l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) disposa d’un total de 330 places d’anglès i francès.

Reajustament de grups
Aquest curs 2016-2017, el Departament d’Ensenyament ha decidit recuperar el grup de P3 de l’Escola Ramon Llull que va tancar l’any passat, així com obrir una nova línia de 1r d’ESO a l’Institut L’Estatut. Les ràtios es mantenen en 25 alumnes a les escoles d’educació infantil i primària, i en 30 als instituts.

Pel que fa a les especialitats de cicles formatius que s’ofereixen a la ciutat, es veuran modificades enguany per la decisió d’Ensenyament de suprimir el cicle formatiu de grau mig de Gestió Administrativa a l’Institut J. V. Foix, on l’any passat ja es va tancar el cicle d’Instal·lacions Elèctriques i Automàtiques. Ambdues modalitats s’hauran de cursar ara en altres centres de la comarca.

Entre les novetats d’aquest curs, també destaquen les reformes que s’han dut a terme en alguns centres educatius de la ciutat. L’Escola Pau Casals estrena imatge després d’una remodelació profunda que s’ha traduït en millores a la consergeria, els lavabos, els paviments, les fusteries interiors, la instal·lació elèctrica i la calefacció. A més, s’ha substituït la fusteria exterior de tot l’edifici i l’enreixat de la planta baixa, s’ha reparat el revestiment exterior i s’han col·locat elements de protecció solar i aprofitament energètic a la façana sud, cosa que ha dotat l’escola d’una imatge completament nova. La resta d’actuacions previstes s’enllestiran durant el curs.

També començarà el curs amb novetats l’Escola Bressol Municipal Sol, Solet, que ja disposa del nou sistema de climatització que reclamaven les famílies. Durant aquests dies, a més, s’està enllestint la col·locació d’una estructura que dotarà d’ombra el pati del centre.

Quant a la Schola, que va patir una fuita d’aigua important a l’agost, començarà el curs amb normalitat un cop reparats els desperfectes que van patir diversos espais del centre.

Imatges relacionades

David Bueno ha ofert la conferència inaugural (foto: Localpres)
David Bueno ha ofert la conferència inaugural (foto: Localpres)
El Castell s'ha omplert durant l'acte (foto: Localpres)
El Castell s'ha omplert durant l'acte (foto: Localpres)