Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ajuntament i Red Eléctrica Española es coordinen per fer efectiu el desplaçament de la línia de Can Fatjó L’alcaldessa, Ana María Martínez, i el regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez, s’han reunit aquest dimecres amb responsables de l’operadora https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Ajuntament i Red Eléctrica Española es coordinen per fer efectiu el desplaçament de la línia de Can Fatjó

L’alcaldessa, Ana María Martínez, i el regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez, s’han reunit aquest dimecres amb responsables de l’operadora

L’alcaldessa i el regidor de Medi Ambient, amb els responsables de Red Eléctrica Española (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Puig).
L’alcaldessa i el regidor de Medi Ambient, amb els responsables de Red Eléctrica Española (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Puig)

L’alcaldessa, Ana María Martínez, i el regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez, s’han reunit aquest dimecres amb el delegat regional de Red Eléctrica Española a Catalunya, José Ignacio Lallana, i el cap de demarcació de transport nord-est de l’operadora, Salvador Relat, per avançar en el projecte de desplaçament de la línia d’alta tensió de Can Fatjó. En aquesta trobada, les dues parts han acordat iniciar de seguida tots els tràmits necessaris per poder dur a terme les obres.

Amb caràcter immediat, Ajuntament i Red Elèctrica Española constituiran una comissió tècnica encarregada de redactar el projecte executiu del desplaçament de la línia, que haurà d’adaptar-se al nou reglament de les línies elèctriques aèries d’alta tensió. Paral·lelament, es procedirà a la sol·licitud de les llicències oportunes per poder iniciar les obres i es treballarà en la validació del traçat, que s’ha modificat lleugerament respecte al projecte original per fer-lo passar únicament per terme municipal de Rubí i, d’aquesta manera, poder agilitar tots els tràmits.

Confiem a tenir enllestits tots aquests treballs previs en un termini d’un any aproximadament. Des de la primera trobada que vam tenir a Madrid, Red Eléctrica Española s’ha mostrat molt col·laboradora i disposada a avançar tan ràpid com sigui possible en aquesta vella reivindicació de Rubí i, molt especialment, dels veïns i veïns de Can Fatjó”, ha manifestat l’alcaldessa.

El passat mes de desembre, l’Ajuntament va decidir sufragar inicialment el cost del projecte de desplaçament de la línia d’alta tensió de Can Fatjó, amb vista a fer-lo efectiu l’any 2022. Amb aquest compromís, el consistori donava sortida a una demanda històrica de la ciutat, el cost de la qual hauria d’assumir la Generalitat de Catalunya, en virtut d’un conveni signat l’any 2006.

La Generalitat, a instància del Parlament de Catalunya, va realitzar un estudi d’impacte ambiental de les línies d’alta tensió al país, i entre les que presentaven un major impacte hi havia la línia d’alta tensió de 220 kv que travessa l’avinguda de Can Fatjó (Foix – Can Jardí – Mas Figueres).

Prenent com a referència aquest estudi, l’any 2006 l’Ajuntament de Rubí i l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) van signar un conveni que contemplava el desplaçament d’aquesta línia. Concretament, s’establia que el consistori assumiria un 20% del cost d’execució del projecte (més les expropiacions i servituds) i l’ICAEN, el 80% restant. Paral·lelament, Red Eléctrica Española, titular de la línia, assumia el cost de la redacció del projecte.

Pel volts de l’any 2010, però, aquest conveni va quedar aturat a causa dels efectes de la crisi econòmica. Així, la Generalitat no va consignar cap partida en concepte de desplaçament de línies elèctriques, argumentant que havia d’atendre altres prioritats. Ara fa tres anys, l’ICAEN va denunciar aquest conveni. L’Ajuntament va recórrer la denúncia i ara s’està a l’espera de resolució per part de la Generalitat.

Després d’una reunió mantinguda amb responsables de la Subdirecció General d’Energia Elèctrica per intentar desencallar aquesta situació, l’Ajuntament va decidir assumir el cost de l’actuació, en coordinació amb Red Eléctrica Española, i posteriorment, reclamar a la Generalitat que pagui la part que li correspon.