Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ajuntament i joves impulsen la Taula d’oci i cultura juvenil de Rubí 25 nois i noies rubinencs s’han reunit aquesta setmana per intercanviar amb els regidors responsables dels serveis de Cultura i Polítiques de Ciutadania les seves inquietuds i propostes https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Ajuntament i joves impulsen la Taula d’oci i cultura juvenil de Rubí

25 nois i noies rubinencs s’han reunit aquesta setmana per intercanviar amb els regidors responsables dels serveis de Cultura i Polítiques de Ciutadania les seves inquietuds i propostes

Una reunió a la Torre Bassas ha servit per donar el tret de sortida a aquest nou òrgan (foto: Localpres).
Una reunió a la Torre Bassas ha servit per donar el tret de sortida a aquest nou òrgan (foto: Localpres)

La Taula d’oci i cultura juvenil de Rubí ha començat a caminar aquesta setmana de la mà de l’Ajuntament i 25 joves rubinencs. Aquest nou òrgan consultiu tindrà com a objectius crear un espai de diagnosi i valoració de l’actual oferta d’oci i cultura, recollir propostes per a les festes populars i reunir també idees d’activitats culturals que ajudin a construir projectes comuns.

El tret de sortida a la Taula d’oci i cultura juvenil s’ha produït en el marc d’una reunió que ha comptat amb la participació de la regidora de Polítiques de ciutadania, Marta García, i del regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, així com de tècnics municipals d’ambdós àmbits. La idea era, a partir dels objectius establerts per l’Ajuntament, acordar el funcionament de l’òrgan i començar a recollir les opinions dels joves participants, molts d’ells vinculats a entitats o col·lectius.

Per a nosaltres era molt important crear un espai per als joves, un projecte que fos d’escolta activa de l’equip de govern cap a ells. El Servei de Cultura oferia accions adreçades a aquest col·lectiu i el Servei de Joventut també pensava en la vessant cultural però faltava aquest vincle entre les dues regidories”, ha explicat la regidora Marta García. “S’obre una caixa d’oportunitats”, ha afegit Moisés Rodríguez, ja que la nova taula permetrà que els joves “ens facin d’altaveus i ens puguin explicar les seves propostes, inquietuds i projectes”.

A la reunió d’aquesta setmana, els nois i noies participants han expressat alguns dels aspectes que, segons el seu parer, cal millorar pel que fa a l’actual oferta d’oci i cultura. Entre d’altres, els joves creuen que cal optimitzar la difusió de les activitats municipals que es fan a la ciutat, i en especial de les que s’organitzen a l’Espai 1413; que s’ha d’apostar per una programació musical més arriscada i per propostes artístiques alternatives i diverses; i que s’ha de potenciar una bona escolta dels joves des de l’administració local.

Quant a les propostes que s’han posat en comú en aquesta primera reunió, figuren l’elaboració d’un pla d’usos d’equipaments municipals, la utilització d’espais en desús com el Casino o els antics cinemes, la generació d’espais de creació contemporània, l’organització de jam sessions musicals i culturals i la publicació d’un butlletí d’informació cultural, entre d’altres. Els joves també han insistit en alguns projectes específics, com per exemple la iniciativa Murs lliures, consistent a posar parets a disposició dels grafitaires i fomentar l’art de carrer.    

Reunió sobre la Festa Major
Segons s’ha acordat aquesta setmana, la Taula d’oci i cultura juvenil es reunirà amb una periodicitat trimestral. La següent trobada ja ha quedat programada per al mes de gener, amb la voluntat de dedicar-la monogràficament a la Festa Major. La regidora Marta García ha dit que “des de diferents àmbits, ens havien fet arribar la necessitat que les noves generacions també tinguessin el seu espai a la festa”. Per a Moisés Rodríguez, la nova taula pot ser un bon instrument per assolir aquest objectiu: “La Festa Major és l’esdeveniment cultural més important de l’any. Nosaltres necessitem connectar amb els joves i que se sentin representats a les activitats que hi fem”; una voluntat que el regidor vol estendre al conjunt de les polítiques culturals del consistori.

La creació de la Taula d’oci i cultura juvenil s’emmarca en el Pla Local de Joventut 2012-2016 i respon a algunes de les propostes que van fer els joves que van participar en la seva elaboració. La taula també recull la voluntat de l’Ajuntament d’obrir un nou canal de comunicació amb el jovent que permeti escoltar-lo i recollir les seves idees.