Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ajuntament i entitats col·laboren per mantenir viva la tradició de Sant Pere El Consistori aposta per una programació que reflecteix valors simbòlics de la nostra cultura, oferint a la ciutadania una oportunitat de celebració després de moments durs https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Ajuntament i entitats col·laboren per mantenir viva la tradició de Sant Pere

El Consistori aposta per una programació que reflecteix valors simbòlics de la nostra cultura, oferint a la ciutadania una oportunitat de celebració després de moments durs

L’alcaldessa i el regidor, durant la presentació de la programació (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa i el regidor, durant la presentació de la programació (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

La Covid-19 i els seus efectes han obligat l’Ajuntament a reformular la Festa Major de la ciutat, que previsiblement tindrà lloc al setembre en un format diferent, que eviti l’aglomeració de persones. Tenint en compte que els dies al voltant de Sant Pere són els més esperats de l’any per bona part de la ciutadania, el Consistori també ha organitzat un conjunt d’actes els dies 28 i 29 de juny per celebrar aquesta festivitat. Aquesta petita programació especial dona tot el protagonisme a les entitats participants amb l’objectiu de fer valer les tradicions locals.

Ens va costar molt prendre la decisió d’anul·lar la Festa Major tal com l’hem fet sempre, perquè ja teníem la programació a punt i hi ha molta feina i il·lusió a l’hora de preparar-la. I tot i que sabíem que no era una qüestió prioritària en aquell moment ─la prioritat era i és la salut─, ens sabia greu. Però vam fer el que havíem de fer”, ha assegurat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez. Aquesta petita programació de finals de juny és una manera de demostrar, de reivindicar i de posar de llarg la nostra cultura i la nostra identitat com a ciutat. Enguany no podrem fer la Festa Major de la mateixa manera que altres anys. Però el que volíem és que allò que es pogués fer, no deixéssim de fer-ho”.

En el mateix sentit s’ha expressat el regidor de Promoció i Dinamització Cultural, Moisés Rodríguez Cantón: “Volíem moure de nou, entre tots, la roda de la cultura i de les entitats. I no podíem deixar perdre l’oportunitat de posar en valor les nostres tradicions i allò que, en essència, és la Festa Gran de la nostra ciutat”. Segons Rodríguez, “treballem amb la il·lusió de fer quelcom diferent. No tindrem una Festa Major al setembre, sinó una festa per retrobar-nos i per afavorir que les entitats puguin tornar a oferir activitats”.

Celebració de Sant Pere
La programació dels dies 28 i 29 de juny s’adequa al context que vivim i se sustenta en alguns referents simbòlics vinculats a Sant Pere al llarg de tots aquests anys de Festa Major.

La proposta començarà amb una mena de preàmbul, el dia 28 de juny, consistent en la presentació de les persones que seran les encarregades de fer el pregó dels actes festius del mes de setembre. Es tracta de les persones que dirigeixen les sis residències de gent gran de la ciutat. “A través d’una entrevista que farem amb l’ajuda de Ràdio Rubí, volem conèixer aquestes persones que, en aquesta situació complicada, no han perdut la força, els ànims, el coratge ni les ganes d’ensortir-se’n”, ha dit l'alcaldessa. La conversa es podrà seguir per streaming des de la pàgina web municipal a partir de les 20 h i també en directe a través de Ràdio Rubí. Aquest acte anirà seguit d’una actuació especial de l’Obrador Coral de Rubí dins el cicle envelaRts, que es podrà veure en directe a través de les xarxes socials de l'Ajuntament (22 h).

El gruix de la celebració serà el mateix dia de Sant Pere, el dilluns 29 de juny. La jornada arrencarà amb la despertada, plantada i ball de plaça dels Gegants de Rubí (11 h) i el Camí de Sant Pere amb els Gegants (11.30 h). A les 12 h tindrà lloc la missa de Sant Pere. També a les 12 h es podran fer dues visites guiades, que requereixen reserva prèvia: d’una banda, a l’exposició permanent del MMUC i, de l’altra, al Celler. I a la mateixa hora s’ha programat un vermut musical a l’Ateneu amb Xavi Castillo Trio i Gwen Perry Quartet, també amb reserva prèvia. La tradicional trobada de Peres, Petres, Paus i Paules tindrà lloc a les 13.30 h i caldrà que les persones assistents s’hi inscriguin prèviament. A les 20 h, l’Esbart Dansaire oferirà una actuació especial en el marc del cicle envelaRts des de l’amfiteatre del Castell, tot i que serà sense públic (es podrà seguir en directe a través de les xarxes socials de l'Ajuntament). I el castell de focs tancarà la jornada a les 23 h. Enguany s’ha optat per fer un piromusical descentralitzat, al nord-est i sud-oest de la ciutat, amb l’objectiu que es pugui visualitzar des de terrasses i balcons. Ràdio Rubí hi posarà l’acompanyament musical, emetent una selecció de peces de músics locals.

Implicació de la ciutadania
A banda de totes aquestes propostes, l’Ajuntament vol donar un significat emotiu a aquesta celebració. Per això demana a les entitats locals que facin arribar petits vídeos on expliquin com viuen elles la Festa Major i quin és el seu desig per a l’esperat retrobament. Aquesta iniciativa ha estat batejada com les Veus de Sant Pere.

Paral·lelament, el Consistori també planteja que tots els rubinencs i rubinenques s’impliquin a la festa guarnint els seu balcons o finestres amb un element decoratiu, en aquest cas les claus que identifiquen l’escut de la ciutat. La ciutadania podrà descarregar-se el disseny des de la web municipal i treballar-lo a través d’un taller virtual que es publicarà a YouTube.

Totes aquestes propostes aniran acompanyades d’una programació musical especial de Ràdio Rubí.