Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

45 empreses milloren la seva competitivitat amb l’assessorament de l’Oficina de Serveis a l’Empresa Aquest 2016, l’Ajuntament ha posat a disposició de l’empresariat local set projectes de millora de la competitivitat, entre els quals destaca la Xarxa Rubí Empresa, que suma ja una trentena de participants https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

45 empreses milloren la seva competitivitat amb l’assessorament de l’Oficina de Serveis a l’Empresa

Aquest 2016, l’Ajuntament ha posat a disposició de l’empresariat local set projectes de millora de la competitivitat, entre els quals destaca la Xarxa Rubí Empresa, que suma ja una trentena de participants

El regidor Rafael Güeto amb el tècnic de l’OSE Miguel Ángel Segura.
El regidor Rafael Güeto amb el tècnic de l’OSE Miguel Ángel Segura

Un total de 45 empreses s’han beneficiat aquest 2016 dels projectes de millora de la competitivitat que ofereix l’Oficina de Serveis a l’Empresa (OSE) de l’Ajuntament de Rubí. D’aquestes, una desena han participat per primer cop a la Xarxa Rubí Empresa, que amb aquestes incorporacions suma ja una trentena d’integrants.

El regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, ha recordat que els projectes de millora de la competitivitat van néixer en un context de crisi econòmica però que “pel seu bon funcionament, s’han consolidat en la dinàmica habitual de l’Oficina de Serveis a l’Empresa i tenen voluntat de continuïtat en el futur”. Per al responsable polític, “la clau de l’èxit i de la participació que tenen aquests projectes està sobretot en l’atenció individualitzada, que té molt bona valoració per part de tots els participants”.

Durant el 2016, l’OSE ha ofert set projectes de millora de la competitivitat: la Xarxa Rubí Empresa (3a edició), Quadre de comandament (6a edició), Finançament a mida (4a edició), Exporta per a petites i mitjanes empreses (5a edició), Consolidació internacional (4a edició), Diversificació internacional (4a edició) i Planifica estratègicament la teva empresa (2a edició). Aquestes accions, totalment subvencionades per l’Ajuntament, han comptat amb la participació d’empreses locals de diversos sectors i envergadures.

Un dels projectes més ben valorats pel teixit econòmic local ha estat novament la Xarxa Rubí Empresa, una iniciativa que vol fomentar i establir la col·laboració entre empreses, buscant la complementarietat i el valor afegit en l’àmbit de la innovació. En aquesta nova convocatòria, centrada en la gestió estratègica dels recursos humans, el projecte ha comptat amb una desena de participants nous, que han compartit sessions grupals amb les empreses que hi van formar part en les dues anteriors edicions. La trentena de firmes que integren la Xarxa Rubí Empresa sumen 400 milions d’euros de facturació i prop de 4.800 treballadors.

Rafael Güeto ha fet un bon balanç de l’evolució d’aquest projecte: “Hem fet un pas més enllà del networking i estem parlant ja de coneixement compartit entre les empreses de la nostra ciutat”. En aquest sentit, el regidor ha remarcat el fet que el treball en xarxa “no suposa un greuge competitiu sinó al contrari, és un element que afavoreix la gestió diària de les empreses”.

Projectes útils
El projecte Quadre de comandament és el més veterà de tots els que ofereix l’OSE, amb un total de sis edicions. Set empreses hi han participat aquest 2016 amb l’objectiu de millorar la seva competitivitat i la presa de decisions. Mitjançant deu hores de sessions personalitzades, que sumen un total de 140 hores d’acompanyament, han après a fer un control d’aquelles variables que intervenen en l’assoliment dels objectius de la companyia.

Altres sis firmes han pres part al projecte Finançament a mida, orientat a estudiar i millorar la capacitat financera de petites i mitjanes empreses. En la seva quarta edició, aquesta iniciativa ha donat eines als participants per incrementar la seva liquiditat, ja sigui mitjançant finançament extern o millorant la gestió interna de l’àrea financera. El 66,7% dels participants en aquesta acció ja havien pres part en algun altre projecte de millora de la competitivitat.

Pel que fa a les iniciatives relacionades amb la internacionalització, cinc empreses han participat a l’acció Exporta per a petites i mitjanes empreses, que enguany estrenava format i incorporava com a novetat les sessions grupals de formació. Aquest treball conjunt s’ha alternat amb tutories individuals que han servit per afrontar les diferents problemàtiques de cada empresa: ajudar a seleccionar el mercat objectiu, establir una estratègia comercial per exportació i cercar informació d’un mercat concret, entre d’altres.

Sis empreses, totes pimes del sector industrial, han optat pel projecte Consolidació internacional amb l’objectiu de fixar la seva estratègia exportadora. Els participants han rebut formació sobre aspectes documentals i jurídics, així com informació aranzelària i sobre estratègia per posicionar-se a nous mercats.

L’altre projecte relacionat amb la internacionalització, el de Diversificació, ha beneficiat cinc pimes del sector industrial. Amb aquesta acció, se’ls ha donat suport per entrar en mercats de difícil accés, com ara el Marroc o Mèxic.

En darrer terme, el projecte Planifica estratègicament la teva empresa ha reunit sis empreses, que han rebut més de 110 hores de tutoria. Aquesta iniciativa va néixer amb l’objectiu d’ensenyar a les empreses a realitzar previsions de futur. El 83% de les firmes participants han assumit la realització total del projecte, obtenint així un bon escenari per decidir la seva estratègia de futur.

Rafael Güeto ha agraït la bona feina realitzada per l’equip tècnic de l’OSE en la gestió d’aquests projectes de millora de la competitivitat, així com la confiança que hi han dipositat un any més les empreses rubinenques.