Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

3.383 persones passen pel Servei d’Impuls a l’Ocupació el 2014 La persistència de la crisi econòmica fa que es mantingui l’alt volum d’usuaris que acudeixen al SIO buscant orientació i formació https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

3.383 persones passen pel Servei d’Impuls a l’Ocupació el 2014

La persistència de la crisi econòmica fa que es mantingui l’alt volum d’usuaris que acudeixen al SIO buscant orientació i formació

El SIO organitza una gran diversitat d'accions formatives (foto: Localpres).
El SIO organitza una gran diversitat d'accions formatives (foto: Localpres)

El Servei d’Impuls a l’Ocupació (SIO) de l’Ajuntament de Rubí va registrar 3.383 usuaris diferents el 2014. L’actual conjuntura econòmica, marcada encara per la crisi, fa que les accions organitzades des dels tres àmbits d’actuació del SIO ─Oficina d’Informació i Orientació, Oficina de Formació i Oficina d’Inserció─ mantinguin un alt volum de participants.

Millorar l’ocupabilitat de les persones, especialment d’aquelles amb major dificultat d’accés i permanència en el mercat laboral, és l’eix fonamental de totes les actuacions que duu a terme el SIO. Un objectiu que es persegueix a través de la informació, orientació i acompanyament a les persones en el disseny del seu itinerari personalitzat d’inserció professional, l’impuls i reforç de la formació, i la interrelació de les ofertes de treball amb les demandes d’ocupació.

L’Oficina d’Informació i Orientació, creada per assessorar, acompanyar i proporcionar recursos per a l’elecció de la trajectòria professional i fer assolibles els objectius plantejats, va registrar el 2014 un alt nombre de visites. Especialment remarcables són les 2.495 persones ateses al servei d’Acollida inicial, els 665 assistents a les sessions d’acollida del Taller de recerca de feina o els 224 participants als monogràfics sobre qüestions com la realització de currículums o els psicotècnics.

Des d’aquest àmbit també es van gestionar les diferents convocatòries de plans d’ocupació. Dins el programa mixt Treball i Formació, promogut pel Departament d’Empresa i Ocupació i cofinançat pels Fons Socials Europeus, es van contractar 34 persones, nou d’elles beneficiàries del PIRMI. D’altra banda, el Programa complementari de suport a l’economia productiva local, desenvolupat en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, va permetre la contractació d’altres 29 aturats.

L’Oficina d’Informació i Orientació també va treballar per l’ocupabilitat dels rubinencs a través del dispositiu d’inserció sociolaboral del Pinar, que l’any passat va comptar amb la participació de 55 persones del barri. D’aquestes, 15 van aconseguir trobar feina i altres 13 van ser derivades a altres actuacions ocupacionals.

Referent en formació
L’Oficina de Formació del SIO va oferir el 2014 una àmplia gamma de cursos i tallers orientats a millorar les competències i les oportunitats de trobar feina dels rubinencs. En el marc del programa FOAP, subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i els Fons Socials Europeus, es van impartir 23 accions formatives de diferents sectors professionals. Els 154 alumnes que van passar per aquests cursos van poder accedir a set certificats de professionalitat.

A més, en el marc del Pla de mesures anticrisi 2014, l’Ajuntament va finançar la realització d’altres 12 accions formatives, amb un total de 174 participants.

El programa de simulació d’empreses SEFED, que funciona a Rubí des del 2002, va registrar 63 alumnes, dels quals 22 van poder trobar feina gràcies a la seva participació en aquesta acció formativa.

D’altra banda, el SIO va estrenar el 2014 cursos gratuïts sobre el prestigiós sistema informàtic SAP, que van comptar amb 30 participants.

Pel que fa a les accions orientades a l’adquisició d’experiència laboral, es van dur a terme els programes Joves per l’Ocupació i Fem Ocupació per a Joves, pensats per promoure una relació directa entre la formació professional i les necessitats de les empreses. El primer, amb 57 alumnes, va permetre un total de 26 contractacions, mentre que el segon va comptar amb 30 participants, dels quals 23 van trobar feina.

Suport en la recerca de feina
La Borsa de Treball del SIO va atendre l’any passat 1.093 persones i va tramitar un total de 89 ofertes laborals. 41 ciutadans van trobar feina a través d’aquest servei, que compta amb una seixantena d’empreses col·laboradores.

Pel que fa al Portal web d’ocupació, va sumar 628 persones i 30 empreses registrades, i va publicar 59 ofertes laborals.

Les dades d’aquests serveis confirmen que cada cop són més els usuaris que no estan a l’atur sinó que busquen una millora de feina, que augmenten els inscrits amb estudis universitaris i que, segons les edats dels inserits, les empreses opten cada cop més per contractar gent amb experiència.

El SIO també gestiona l’Oficina Tècnica Laboral (OTL), que té com a objectiu fomentar l’accés i la permanència de les persones amb trastorns de salut mental al mercat de treball. Aquest servei va comptar el 2014 amb 87 participants ─un 90% de Rubí, un 9% de Sant Cugat i un 1% de Castellbisbal─ i 19 empreses col·laboradores. Una quinzena de persones van trobar feina a través d’aquesta OTL, que forma part d’una xarxa de serveis de la província dirigida per un òrgan de seguiment i gestió format per representants de la Diputació de Barcelona i de les administracions locals. Fa només uns dies, aquestes OTL van commemorar 13 anys de lluita contra l’estigmatització dels malalts mentals.