Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

“Tonteria” és el barbarisme preferit dels rubinencs i rubinenques La Biblioteca Municipal ha acollit aquest dimarts la cloenda del joc de llengua i ciutat “El teu barbarisme preferit”, impulsat pel Servei Local de Català amb la col·laboració de la Federació d’Associacions de Comerciants i Gremis de Rubí https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

“Tonteria” és el barbarisme preferit dels rubinencs i rubinenques

La Biblioteca Municipal ha acollit aquest dimarts la cloenda del joc de llengua i ciutat “El teu barbarisme preferit”, impulsat pel Servei Local de Català amb la col·laboració de la Federació d’Associacions de Comerciants i Gremis de Rubí

El regidor d’Educació, Sergi Garcia, ha intervingut a l’acte de cloenda (foto: Localpres).
El regidor d’Educació, Sergi Garcia, ha intervingut a l’acte de cloenda (foto: Localpres)

Els rubinencs i rubinenques han escollit “tonteria” com el seu barbarisme preferit, seguit per “mogollón” i per “tongo”, “tostón” i “vale”, que han quedat empatades en tercer lloc. La tria s’ha fet el marc de la campanya El teu barbarisme preferit, impulsada pel Servei Local de Català (SLC) amb la col·laboració de la Federació d’Associacions de Comerciants i Gremis de Rubí (FACGR).

Aquest dimarts, la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler ha acollit l’acte de cloenda d’aquesta iniciativa, que ha comptat amb la presència del regidor d’Educació, Sergi Garcia, de la directora del Consorci per a la Normalització Lingüística de Terrassa i Rubí, Teresa García, i de la responsable del Servei Local de Català, Roser Tutusaus. L’edil ha destacat la implicació de diferents agents en aquesta campanya i molt especialment el treball que s’ha fet en l’àmbit escolar: “És important com s’ha treballat el tema dins les escoles i com aquesta feina ha tingut ressò després als comerços. [...] Cal destacar la col·laboració del Pla Educatiu d’Entorn a l’hora de portar aquesta iniciativa a les escoles [...], ens són imprescindibles aquests ponts per fer xarxa”.

La campanya El teu barbarisme preferit ha registrat una participació de 570 butlletes, de les quals 531 s’han considerat vàlides. Els rubinencs i rubinenques que han aconseguit sis segells diferents dels establiments col·laboradors han entrat en el sorteig de cinc rellotges intel·ligents, cedits per la FACGR, i de 20 vals de compra de 30 euros per a les llibreries El Racó del Llibre i L’Ombra.

Reflexió sobre els barbarismes
Durant l’acte d’aquest dimarts, la presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística de Terrassa i Rubí, Teresa García, ha explicat quin és el paper dels barbarismes a la llengua catalana i com algunes d’aquestes paraules acaben sent acceptades com a correctes.

De la seva banda, el Servei Local de Català ha ofert una dramatització plena dels barbarismes més habituals i en què també han tingut un protagonisme especial algunes de les paraules incorrectes que s’utilitzen durant les festes nadalenques.

L’acte ha finalitzat amb la lectura d’un poema de Joana Raspall sobre el Tió.

Imatges relacionades

Moment del sorteig (foto: Localpres)
Moment del sorteig (foto: Localpres)