Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Exposició virtual: Tornar a Al-Ma’in https://www.rubi.cat/ca/actualitat/agenda/exposicio-virtual-tornar-a-al-ma2019in/@@images/image/preview

Exposició virtual: Tornar a Al-Ma’in

.

L’any 2017, l’Ajuntament de Rubí, en el marc del pressupost de Cooperació destinat a campanyes d’emergència, va signar un conveni amb el Fons Català de Cooperació mitjançant el qual va fer una aportació de 6.000€ per al projecte Tornar a Al-Ma’in, Israel-Palestina.

Coincidint amb l’efemèride del Dia Mundial de les Persones Refugiades, l'exposició Tornar a Al-Ma'in s'inaugurarà a Rubí el 2 de juny i estarà disponible fins el 30 de juny a la pàgina web municipal, amb l'objectiu de visibilitzar, sensibilitzar i apropar el col·lectiu de les persones refugiades a la ciutadania.

L'exposició explica la història del poble d'Al-Ma'in a través de testimonis de persones que van viure la seva pròpia expulsió, quan el poble va ser ocupat i destruït l'any 1948, i que estava situat en el que ara és Israel, a dos quilòmetres de la frontera amb Gaza. Una d’elles viu ara dins de la franja de Gaza, a pocs quilòmetres del seu poble d’origen, al qual no ha pogut tornar.

Un dels principals objectius d’aquesta exposició és portar la història d'Al-Ma'in als israelians que viuen a les seves terres, amb un modest desig de contribuir a la implementació del dret a la tornada i permetre a israelians i palestins una vida en pau i igualtat a la Palestina històrica. Vol donar constància, a partir de l’exemple del poble d'Al-Ma'in, de la política de l’Estat israelià de negació de la presència dels palestins prèvia a la Nakba el 1948, que es va concretar en la destrucció de més de 600 localitats i el desplaçament de prop de 750.000 palestins i palestines l’any 1948.

L'exposició és obra de De-Colonize, centre alternatiu de recerca, d'investigació i d'art, que investiga la Nakba de 1948 i que va editar un mapa en el que ubica les runes de 672 localitats palestines destruïdes i 44 comunitats jueves arrasades durant aquest moment històric. 

Podeu trobar més informació sobre l’exposició en els següents enllaços: